Welke camera en lens moet ik kopen?

Deze Blog is interessant voor de beginnende fotograaf die net iets meer wilt dan een point & shoot camera (standaard compactcamera). We gaan hier hoofdzakelijk kijken naar Spiegelreflex en systeemcamera’s.

(PS: Mijn eerste camera was de 600D van Canon in 2012. Wil je uitgebreide informatie over fotografie en camera instellingen? Volg dan een workshop voor beginners, klik hier voor meer info. Deze cursus is ook handig als je nog geen camera hebt maar wel een wilt aanschaffen)

Beste camera:
De beste camera is die je bij je hebt. Heb je/of ga je een dure camera kopen maar neem je deze nooit mee? Dan kun je misschien beter investeren in een goede compactcamera of gsm met een goede camera.

sony-canon-multiple-cameras-xl
Image from Blackmagicdesign.

Fotografie kennis.
De beste en duurste camera levert niet automatisch de mooiste en gewenste beelden op. Wil je echt alles uit je camera halen zal je toch echt even moeten verdiepen in de fotografie. Dit kan je bijvoorbeeld doen door YouTube filmpjes te bekijken en veel te lezen hierover, of om diverse cursussen of misschien wel een opleiding te volgen.

Wat wil ik met fotografie gaan doen?
Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk om te weten welke vorm van fotografie jou het meest aanspreekt. Bijvoorbeeld Actie, Wildlife, Landschappen, insecten, producten, Portretten, Newborne, sport, Familie kliekjes, Film, Onderwater,drone fotografie, of gewoon voor de fun en een beetje experimenteren. Natuurlijk zijn meer mogelijkheden dan hierboven beschreven. Wat belangrijk is om jezelf af te vragen, wat is mijn budget?

Sport:
Voor sport en/of snelle actie foto’s is een camera met snelle prestaties wel fijn (FPS & grote Buffer o.a). Voor snelle actie beelden wil je minimaal 7 fps (frames per second) & grotere buffer hebben dan vele instap camera’s. Daarnaast kan een telelens 400mm en groter gewenst zijn.
L lens superzoom

Landschappen:
Voor landschappen is Full-frame camera misschien wel heel erg interessant incl. groothoeklens, vooral als je deze later wil verkopen.

Filmen:
Om te filmen met een camera is 4K resolutie, geen tijdslimiet, diverse frame-rate opties en flat-profiles: als S-LOG o.a. wel interessant.

Onderwater camera’s:
Compactcamera’s kunnen soms ook volledig waterdicht zijn zoals TG-6 van Olympus Tough. Deze is tot 15 meter diep waterdicht zonder externe behuizing (deze is wel los aan te schaffen). Deze camera is ook bestand tegen extreme kou. Deze type camera’s zijn eenvoudig in gebruik. Voor meer informatie over onderwaterfotografie klik hier.

Drones:
Wil je aan de slag met drone(lucht) fotografie dan zijn drones van het merk van DJI wel interessant. Met name mavic mini 2 (vanwege het lage gewicht van 250 gram) Meer over drones en wetgeving klik hier.

sfoto_0314

Standaard kit-lens:
Dit standaard lensje heeft vaak een bereik van ongeveer 18-55mm f3.5-5.6 Dit is f3.5 op 18mm en f5.6 op 55mm. Hieruit kan je uithalen naarmate je meer “in zoomt” de lens steeds minder licht doorlaat naar je camera sensor. Deze lens word vaak standaard meegeleverd met instap camera’s. Duurde lenzen kunnen zelfs met inzoomen de zelfde f-getal behouden zoals de Canon EF 70-200mm f/2.8L

Mocht je meer te besteden hebben zal ik je aanraden om een lens van ongeveer 18-135mm aan te schaffen en de kittens achterwegen te laten. een 18-135mm is een vrij algemeen lens waarbij je niet constant hoeft te wisselen van lenzen. Ook kun je eventueel overwegen om een third-party lens te kopen. Kijk dan voor Tamron of Sigma lenzen en doe research online bijvoorbeeld met YouTube reviews.

canon lenses

Welke lens aanschaffen?
– Kit-lens:       18-55mm Een algemeen lensje, geschikt voor landschappen tot portretten (zeer beperkt maar wel goedkoop).
– Standaard:   18-135mm Een algemeen lens, portretten en fotoshoots, landschappen, natuur.
– Groothoek:  10-23mm Deze lens is geschikt voor landschappen etc.
– Telelens:       75-200mm+ Lens ongeveer 70-200 / 300mm. Portretten, sport, natuur, (wildlife).
– Super-tele:  400mm+ Lenzen van 400mm en groter zijn ideaal voor wildlife, vogels en sport.
– Macro-lens  100mm Macro. Kleine onderwerpen vergroten (1:1) Insecten, producten, detail shots.
– Fish-eye:       6-9mm Fish-eye lenzen voor creatieve doeleinden. (groothoeklens+vervorming)
– Tilt-shift:      9-15mm Zijn handig voor gebouwen, architect doeleinden.

Vaste brandpunt:
Je hebt ook lenzen met een vaste brandpunt (Prime-lens). Deze zijn vaak van betere kwaliteit omdat deze lens geen beweegbare delen bevat. Dit betekend dat je ook niet kan “zoomen” als je iets verder weg ben en je wilt je “item” groter in beeld brengen zal je dichterbij moeten komen. (“zoomen” doe je dus door er naartoe te lopen of juist afstand neemt omdat je te dichtbij staat) Je herkend de lens aan een enkele getal bijvoorbeeld: 50mm f1.2 of 200mm f2.8

canon 85mm

 

(PS: Bovenstaande lenzen advies zijn richtlijnen en natuurlijk kan je altijd afwijken van de bovenstaande informatie. Soms om een bepaald effect te creëren kan juist een andere lens de uitkomst bieden)

f-getal:
Achter de brandpunt aanduiding van de lens bv 50mm zie je nog een getal bv: f1.8 of f1.2 etc. Dit getal geeft je een richtlijn van hoeveel licht er door een lens heen gaat naar je censor, maar ook je scherpte diepte kun je hieruit halen. Dit komt uitgebreid in bod in mijn workshop: fotografie voor beginners.

Laag f-getal (diafragma) is ideaal voor onscherpe achtergronden (sommigen mensen noemen dit: bokeh). Vaak is het zo, hoe lager de f-getal van de lens, hoe duurder de lens is en ook is deze vaak van betere kwaliteit. Als je veel binnen fotografeert of evenementen wilt fotograferen binnen (indoors) zonder flitser is een lens met een lager f-getal wel een aanrader. Als we de 50mm lens als voorbeeld nemen wordt het: 50mm f1.2 of 50mm f1.8

Spiegelreflex en systeemcamera:
Spiegelreflex was voor een lange tijd de beste optie voor veel fotografen. Nu de technieken vrij snel beter worden bieden systeemcamera’s vaak meer voordeel op dan een spiegelreflex systeem. Beide bieden vele instelmogelijkheden vergeleken met compactcamera’s. ook zijn instellingen sneller te veranderen vanwege de extra knoppen en draaiwieltjes.

Spiegelreflex betekend dat er een spiegel systeem in de camera is gebouwd die vaak tijdens het fotograferen omhoog klapt.

Systeemcamera heeft geen spiegelsysteem voor de censor zitten en hierdoor ook minder onderdelen die moeten bewegen. Deze camera’s kunnen compacter worden gebouwd omdat hier geen spiegelsysteem bevat. Voordelen systeemcamera tegenover een spiegelreflex:
– Compacter
– Lichter
– Sneller
– live histogram tijdens het shooten.
– Direct een beeld van hoe je foto eruit komt te zien (continu live view)
– Vaak vele extra functionaliteiten in de camera en menu.
– Met een systeemcamera van de Sony in de A6000 series & A7 series kun je middels  een adapter diverse merken lenzen gebruiken en dus ook die van Canon en Nikon.

(PS: vele pro’s en consumenten stappen over naar systeemcamera’s vanwege de vele voordelen en daarnaast ook de mogelijkheid om hun eigen lenzen te kunnen gebruiken middels een adapter)

Welke merk camera moet ik kopen?
Tegenwoordig zijn er veel goede merken op de markt, 3 bekende merken zijn Canon, Sony, en Nikon. Op basis van deze merken hebben ze allemaal genoeg te bieden.

sony canon nikon

(Tip: heb je vrienden of kennissen met een camera met een van deze merken, dan is het soms handig om zelf ook voor dat merk te gaan omdat je dan lenzen kan lenen, uitproberen en kan uitwisselen)

Ik heb het meeste ervaring met Canon en Sony camera’s. Betere camera’s en lenzen bieden ook enige bescherming tegen vocht zoals regen.

Megapixels: (MP-race)
Fabrikanten stunten met hoge megapixels tot over de 50 miljoen pixels.
Maar is meer pixel altijd beter? niet altijd. de sensor in de camera wordt niet groter, dus hierdoor kan je bijvoorbeeld sneller ruis of kwaliteitsverlies optreden in vergelijking met een camera met minder pixels. Kijk maar naar de populaire A7S -series van Sony met maar liefst 12 miljoen pixels terwijl 24 MP vaak al de standaard is in andere camera’s. Vanwege dat deze full framecamera o.a. minder pixels heeft is hij extreem goed in low light condities. (binnen, indoor shots en avond of nacht buiten bieden deze camera’s goede prestaties)

10 megapixels is genoeg voor een gedetailleerd foto op A4 formaat.
17 megapixels is genoeg voor een gedetailleerd foto op A3 formaat.

(PS: Wil je meters lange afdrukken of billboard afdrukken willen maken dan kan een hoge resolutie camera wel interessant zijn zoals bijvoorbeeld een 36, 45 of 61 miljoen (mega)pixel camera. Ook is een camera met iets meer resolutie dan je nodig hebt handig voor als je beelden veel gaat kroppen of bijsnijden)

Super-zoom:
Superzoom (of bridge) camera’s kunnen ook handig zijn voor op vakantie, heel veel inzoomen, zonder te hoeven wisselen van lenzen.

Is het voor jou belangrijk om erg veel in te kunnen zoomen dan kan je kijken naar Nikon Coolpix P1000 met 125x zoom! Deze superzoom camera heeft een bereik van 24-3000mm en heeft 16(MP) megapixel (je kan deze digitaal uitbreiden tot 6000mm zoom) Verder heeft deze camera een f-getal van f2.8-f8 en filmt in 4K. Nadeel: prijs is over de 1000 euro op moment van schrijven.

nikon p1000 frontside       P1000 nikon

Goedkopere alternatief is de Canon PowerShot SX430 IS met 24x zoom (24-1080mm.) met 20MP. Helaas geen viewfinder en filmt in 720p. Nikon Coolpix B500 is ook een alternatief met 40x zoom (22.5-900mm) en filmt in 1080p.

Met deze camera’s kun je de lens niet veranderen. Deze camera’s vallen onder de categorie: compact zoom camera’s.

Camera advies:
Mijn persoonlijke advies voor Canon, Sony, en Nikon camera’s.

Canon spiegel-reflex camera’s.
– 80D  7 fps    Algemeen & sport, redelijk snel, filmen tot 1080p. Beginners / gevorderden.
– 90D  10 fps  Algemeen & sport/actie, zeer snel, filmen tot 4k.  Beginners / gevorderden.
– 7D     7 fps.  Algemeen & vooral voor sport, en wild-life fotografen.  Beginners / gevorderden. (moeilijk verkrijgbaar)
– 7DII  10 fps. Algemeen & vooral voor snelle sporten, en wild-life fotografen.  Beginners / gevorderden.
Budget: 600D 3.7fps (niet zo snel met 3.7fps) Geschikt voor beginners, niet ideaal voor sport & wild-life.
Budget: 2000D 3 fps (niet zo snel met 3 fps) Geschikt voor beginners, niet ideaal voor sport & wild-life.

(Gebruik de Canon camerawijzer op de website van Canon.nl en vind de camera die bij jou past. https://www.canon.nl/cameras/#help)

Sony systeem-camera’s.
– A6000,  Budget camera, voor Algemeen & snelle sporten, (1080p) 11 fps (zeer goed voor fotografie!)
– A6400,  (4k) 11 fps filmt in 6k en comprimeert naar 4k voor mooi en veel details in je beelden. (populaire camera)
– A6600,  (4k) 11 fps filmt in 6k en comprimeert naar 4k voor mooi en veel details in je beelden +grotere accu.

(PS: Voordeel: vrij compact en licht met kit-lens, ideaal voor reizen!). Camera’s vanaf A6400 worden vaak ook door pro’s gebruikt, deze camera’s zijn snel en leveren kwalitatieve goede beelden op.
Nadeel: van Sony 6000 series t/m 6400 is dat de batterij vrij snel leeg gaat. Vergeet bij deze camera niet om extra accu’s te kopen)

sony Alfa cameras lineup

Full-frame Sony systeem-camera’s.
– A7 (1080p),  Beginners voor algemeen gebruik. “Betaalbaar” full-frame camera!
– A7s.    (4k)    Beginners tot pro’s geschikt (goed voor filmers) 12MP sensor extra sensitive.
– A7II    (4k)    Beginners voor algemeen gebruik.
– A7IIs  (4k)    Gevorderd tot pro gebruikers (zeer goed voor filmers) 12MP extra sensitive.
– A7IIR (4k)    Gevorderd tot pro gebruikers Resolutie camera met 42MP.
– A7III, (4k)    Gevorderd tot pro’s gebruikers 24 MP. Vele pro upgrades!
– A9       (4k)    Gevorderd tot pro’s gebruikers deze camera is supersnel met 20 fps!

(PS: Full-frame camera’s (35mm beeldsensor) hebben een grotere sensor dan crop-cameras en kunnen daardoor betere kwaliteit leveren. Deze worden vaak door gevorderden en professionals gebruikt. Deze cameras zijn vrij duur en ook de Full-frame lenzen zijn niet goedkoop)

Nikon spiegelreflex-camera’s:
– Nikon 3500 (budget) 1080p 24.2MP 5fps
– Nikon D7500 4k 20.9MP 8fps

Aanbevolen Accessoires:
– Extra batterijen! (evt lader)
– Baterijgrip
– Blaasbalg (lucht pompje)
– lens cleaning doekje

Accessoires eventueel aanschaffen enige tijd later:
– ND-filters
– Lens extenders
– Prime lenzen
– Flitser (externe flitsers)
– Overige filters

Conclusie:
Als ik nu 1 camera mocht kiezen om mee te starten met fotografie zou ik kiezen voor de A6000 van Sony. Hierbij neem ik de standaard kit-lens 16-50mm & 55-210mm. Met deze samenstelling kan ik enige tijd vooruit. 2e keus zou zijn: 600D (700D/850D of evt 250D i.v.m. budget) met 18-135mm. Niet wetende wat ik precies wil gaan doen binnen de fotografie. Weet ik dit wel? Dan kan ik gericht gaan zoeken naar de beste camera en lens voor mij.

sonyA6000picture             CanonEOS600D

Waar kun je een camera kopen?
Bekende fotografie shops in Nederland zijn: kamera-express.nl, cameranu.nl, Bol.com, Coolbleu.nl

Online kun je ook reviews van je favoriete camera zien of lezen. Houd rekening met sommige reviewers de camera’s gratis krijgen in ruil voor een positief review. Bedrijven & shops zullen natuurlijk niet heel snel negatief zijn over hun product. Het kan handig zijn om van de minpunten op de hoogte te zijn, hierdoor kom je niet voor verrassing te staan.

2e hands of huren?
Misschien is het een optie om eerst een camera 2e hands te kopen op marktplaats bijvoorbeeld? Nadeel is dat je geen garantie hebt tot een goed product. Misschien doet iemand binnen jou netwerk een camera verkopen of uitlenen? Ook heb je de mogelijkheid om camera’s en lenzen te huren. Dit kan bijvoorbeeld bij Budgetcam.nl

Twijfels? Kies dan een winkel met goede service zoals binnen 30 dagen gratis retour sturen zoals bij BOL.com en Coolblue. (houd je camera schoon en bewaar alles van je camera incl. doos en alles dat meegeleverd is> zie de voorwaarden op hun website)

Graag beginnerscursus volgen bij Sfoto? Klik dan hier voor meer info.

CameraCamera