Als je mijn vorige blog had gelezen Welke camera en lens moet ik kopen?
Weet je wel dat het handig is om te weten wat je precies wilt gaan doen met fotografie, in dit geval onderwater. Ook hier is het handig om te kijken naar je budget. Deze blog is puur voor de beginnende foto/videograaf. (Kllik hier om naar mijn onderwater foto’s en video’s te gaan.)
Snorkelen & Freedive:
Ga je snorkelen of freediven overweeg dan om een cursus snorkelen of freediving te nemen bij SSI of PADI. Hierdoor ga je met een comfortabel gevoel snorkelen of freediven en weet je ook waarop je moet opletten. Hierover meer onderin deze pagina.
(Image from SSI & Padi)
Duiken:
Het is belangrijk dat je comfortabel in het water ligt en je het trimmen onder controle hebt, dit zal je ook helpen om mooie beelden te schieten. Onderwater levert foto en video op grote afstand geen mooi beeld op. Wil je een duik of snorkel cursus volgen? Scrol dan naar het einde van deze pagina.
Budget onderwater fotografie:
Wil je voor fun onderwater het één en ander vastleggen om aan je vrienden te kunnen showen? Dan is misschien een GoPro of vergelijkbare camera interessant. Met je mobieltje kun je onderwater foto’s en/of video’s maken als je een geschikte onderwaterhuis hebt.
GoPro:
Met action-camera’s zoals de bekende GoPro’s kun je prima onderwater beelden schieten. Als je voor de merk van GoPro gaat zou ik adviseren om de GoPro hero 7 of nieuwer aan te schaffen. Deze camera’s hebben de nieuwe Hypersmooth beeldstabilisatie, deze techniek zorgt voor stabiele en mooie beelden.
Let op: Ga voor de Black Edition, niet zilver of white edities. De zilvere en vooral de white edities zijn de uitgeklede versie van de GoPro black en bevatten minder functies en specificaties. Wil je toch een goedkoper model kies dan een oudere GoPro black versie. Heb je meer te besteden dan ga je voor de nieuwste model. Klik hier voor de GoPro.
Onderschat de prestaties van de laatste GoPro versies niet. Met een beetje kennis en de juiste accessoires maak je super mooie video beelden. De GoPro komt met video tot zijn recht, ben je meer gefocust op fotografie? Dan is het interessanter om te kijken naar de TG-6 van Olympus Tough. Hierover later meer.
Overige action camera’s:
Natuurlijk kun je ook een ander merk action-camera kopen. Kies wel een action-camera met minimaal beeldstabilisatie functie ingebouwd, en waarvan je onderwaterhuizen kunt aanschaffen.
Het zou mooi zijn als de action-camera in slow motion kan schieten, standaard zit je rond de 24 fps. Heb je een camera met mogelijkheden van 50/60 fps of misschien wel 120 fps of meer? Dan zal dit gave beelden kunnen opleveren in de nabewerking. Klik hier voor diverse actioncamera’s.
(PS: Ik heb de action-camera van het merk DJI-osmo gebruikt, naast mijn systeemcamera van de Sony A7. Ik heb ook een onderwaterhuis gekocht voor mijn mobiel. Dit gaat prima als je ondiep blijft of video lampen erbij kan gebruiken. (Klik hier om naar mijn foto’s en video’s te gaan)
Onderwaterhuis:
GoPro en andere action-camera’s kunnen van zichzelf waterdicht zijn. Toch wil ik je adviseren om een onderwaterhuis te kopen voor je camera. Waarom? om je camera te beschermen tegen o.a. zoutwater en zand. Ook kun je op vele onderwaterhuizen extra accessoires aanschaffen zoals filters en soms opzet lensjes voor groothoek effecten of close-up effecten. Daarnaast is het fijn als je jou camera op een houder kan plaatsen om nog stabieler te kunnen filmen onderwater met onderwater lampen.
Onderwater videolampen vs duiklampen:
Niet mijn favoriete optie, maar soms kan je een duiklamp gebruiken als je echt geen andere optie hebt. Als het kan, stel deze in op een gespreide licht bundel. Niet met een spotlight filmen en richten op onderwaterleven. Video lampen hebben daglicht temperaturen en gespreide lichtbundel waarmee je mooie onderwater beelden kan vastleggen.
Mobiel:
Voor je iPhone kun je een onderwaterhuis kopen, de bediening gaat vaak via Bluetooth en hiermee kun je de mobiel bedienen via de knoppen op het onderwaterhuis. Als je goed online zoekt kun je ook universele onderwaterhuizen kopen voor je Android of iPhone gsm.
Camera opties, budget – gevorderden:
Voor gevorderde fotografen of beginnende fotografen die meer instelmogelijkheden willen hebben en streven naar meer kwaliteit kunnen gaan kijken naar de volgende opties:
TG-6 van Olympus Tough.
De TG-6 is de beste all-around compact camera in 2021, en is makkelijk te bedienen voor beginners. TG-6 heeft een van de vetste macro functies. Met deze camera heb je geen macrolens of opzetstukken nodig om Super-Macro (close-up) beelden te schieten. Hierdoor is deze camera heel populair.
Pluspuntjes:
– 4k 30 fps video.
– Super Macro.
– F2-f4.9
– GPS
– RAW
– 12 MP
– 25-100mm lens.
– 4000 x 3000 res.
– Goede beeldkwaliteit.
– Camera onderwater bedienen.
– Uitstekende prestaties in foto en video.
– Waterdicht zonder externe behuizing 15m. (50ft)
– Super compact. (stop je gewoon in je broekzak)
– Licht gewicht camera. (ideaal voor reizen)
Minpuntjes:
– Geen full manuaal mode.
– Kleine beeldsensor 1/2.3”
Product link:
– Klik hier voor de Olympus Tough TG6
Review zien en lezen op https://www.backscatter.com/reviews/post/Backscatter-Best-Underwater-Compact-Cameras
DC2000 Sealife:
DC2000 van Sealitfe is populair onder veel beginnende en ervaren onderwater fotografen. Voor deze camera zijn veel accessoires verkrijgbaar zoals flitsers, lampen, flexibele armen, groothoek wet-lens, filters, onderwater tray en nog veel meer.
Pluspuntjes:
– 1080 60 fps.
– F1.8-f11
– 20 MP
– RAW
– 31mm lens.
– 5472 x 3648 res.
– Full-manual mode.
– Goede beeldkwaliteit.
– Camera onderwater bedienen.
– Uitstekende prestaties in foto en video.
– Waterdicht zonder externe behuizing tot 18m. (60ft)
– Waterdicht met meegeleverde behuizing tot 60m. (200ft)
– 1” beeldsensor (groter dan meeste compact en action-camera’s)
– Super compact. (stop je gewoon in je broekzak)
– Licht gewicht camera. (ideaal voor reizen)
Minpuntjes:
– Geen 4k
Review kun je zien op YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=0DtBBfbzR6w
Overige opties 2021:
Natuurlijk zijn er nog veel meer opties, maar de prijzen lopen flink op!
– Sony A1. (best all around)
– Sony A7R IV. (best advanced mirrorles for photo)
– Olympus E-PL10. (best entry-level mirrorles)
– Sony A7sIII. (best mirrorles for video)
– Canon EOS R5 (advanced runner-up)
– Nikon Z7II (advanced runner-up 2)
–Olympus OM-D E-M5III (entry level runner-up)
–Sony A6600 (entry level runner-up 2)
Wil je een van de bovenstaande camera’s kopen vanwege de betere kwaliteit? Kijk dan ook naar een onderwaterhuis. De meeste camera’s zijn niet waterdicht!
Float-Arms:
Omdat vele camera’s vaak extra gewicht hebben zal je ook snel een arm nodig hebben dat gevuld is met lucht om de camera te kunnen balanceren onderwater. Sommige (duurdere) float-arms kun je aanpassen op diepte d.m.v. een knopje waarbij je deze float arm gedeeltelijk met water laat vullen.
Full-Frame & Spiegelreflex camera’s:
Ga je een full-frame systeemcamera / spiegelreflexcamera kopen? Dan moet je een onderwaterhuis kopen, en dat kan soms duurder zijn dan de camera die je gaat kopen. Voor grotere en zwaardere onderwatercamera’s heb je de volgende nodig:
-Systeem of Spiegelreflex camera.
– Onderwaterhuis +onderhoud setjes.
– Onderwaterhuis lekkagesensor.
– Spare Parts.
– Lenzen.
– Lens poorten. (Groothoek)
– Lens poorten. (Macro)
– Camera tray. (houder)
– Extra accu’s.
– Lampen en flitsers.
– White Balance Card. (witbalanskaart)
– kabeltjes om je flitsers aan te sluiten.
– Onderwater (float) arms voor je camera.
– Arm klemmen voor je onderwater armen.
– Camera flitsers of/en lampen.
– Onderhoud materiaal en vet.
– Koffer om je apparatuur te beschermen.
Conclusie:
Je kan prima beginnen met een Action-Camara zoals die van Gopro of DJI, mischien kan je zelfs kosten besparen als je een vrij goede mobiel hebt. Je kan hiervoor een onderwaterhuis kopen. Wat heb je “minimaal” nodig voor goede onderwater video en fotografie? Zie hieronder mijn checklist:
– Onderwatercamera.
– extra accu’s.
– Onderwaterhuis.
– Camera tray. (camera houder met arms+klemmetjes)
– Videolampen voor filmers.
– Flitsers voor fotografen. (+focus lampje)
– Flitser kabeltjes voor je flitsers
– Rood filters. (kleur afhankelijk van je duiklocatie)
– Onderhoud matteriaal o.a. vet en o-ringen.
Extra opties:
– Groothoek wetlens of Groothoek dry dome port.
– Macro lens en macro port.
– Macro vergroot glas incl flip adapter.
– Action camera op je onderwaterhuis.
– Leitje
– Float Arms.
– Extra camera. (back-up)
– Extra onderwaterhuis. (spare-parts)
– Lekkage censor voor je onderwaterhuis.
– Onderwater monitor voor je camera.
– White Balance Card. (witbalanskaart)
– (Onderwater statief = niet aanbevolen!)
– Tools voor je onderwaterhuis of lampen.
– Koffer om je apparatuur te beschermen.
Waar onderwatercamera kopen?
Onderwaterhuis:
Voor diverse onderwaterhuizen in Nederland is onderwaterhuis.nl een bekende onderwaterfotografie winkel. (Natuurlijk verkopen ze hier ook onderwatercamera’s)
Sublub:
Richting Rotterdam, Nieuwegein, Amstelveen heb je sublub.nl
Sfoto onderwaterfoto’s:
Wil je foto’s zien die ik tot nu toe heb gefotografeerd, klik hier.(Op moment van schrijven fotografeer ik met de A7 full-frame camera van sony)
Neem contact met Sfoto via e-mail:
info@s-foto.nl